© Société Nordland Links | Impressum

Håndarbejde, renlighed, tålmodighed og (om)hyggelighed
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print Share on Google Bookmarks
Société Nordland

Om Os

Kenneth Agermose Jensen: Pilot, født i 1969 på Fyn. Kasserer, art director, webmaster, vinemaker.


Torben Kopatz: Smed, født i 1972 på Fyn. Formand, teknisk chef, praktisk gris, vinemaker.



Lars Rasmussen: Politibetjent, født i 1968 på Fyn. Sekretær, gartner, public relations, indpisker, vinemaker.

Vores Historie

Vi er 3 gamle rejse-/skolevenner, som længe havde gået og leget lidt med tanken om at lave vores egen vin. Vi har i tidens løb drukket os igennem en hel del landes gode rødvin, fra Yorkshire til Koh Chang, så rent kvalitetsbevissthedsmæssigt og smagsmæssigt følte vi os lysår foran de fleste. Nu skulle vi så bare lære at lave produktet selv!

 

Det var værre!


I sommeren 2011 blev vi dog enige om, at nu skulle det være. Vi lagde ud med Lars’s gamle drivhus-Leon Millot, som rent faktisk gav 16 kg. druer og 11 liter rigtig god begyndervin. Lidt hen efter Bardolino Classico. Vi vidste selvfølgelig godt, at drivhusvin er lidt en ”snydevin”, men for øvelsens skyld mente vi, det kunne forsvares. Samme sommer plantede vi 15 Leon Millot og 13 rondo på friland i Lars’s baghave. Samtidig bestilte vi yderligere 15 Rondo og 28 Bolero, så vi i alt er nået op på 15 Leon Millot, 28 Rondo og 28 Bolero. Fremtidsudsigten er at udvide med yderligere planter, når vi kan finde et egnet stykke jord.


Vi besluttede, at kalde vores foretagende for Société Nordland. ”Société” fordi vi havde læst dette udtryk på utallige vinflasker i Frankrig under vores ferier. Det skal for helhedens skyld tilføjes, at fransk vin ikke står højest på vores liste over vine, vi ville tage med til en øde ø. Vi kunne bare ligesom godt lide ordlyden af “société”!


”Nordland” pga. af Danmarks generelle placering på kanten af det mulige rent vinmæssigt.


Forgrunden af vores våbenskjold blev til ud fra vores forskellige professioner: Smedehamren, flyvemaskinen og politistaven.


Våbenskjoldet i baggrunden kom lidt som en tilfældighed inspireret at de bayriske farver/mønstre ændret til danske farver.

Fra starten var vi enige on, at Société Nordland skulle være et foretagende, hvor det skulle være sjovt at lave vin. Hyggeligt socialt samvær hvor inddragelse af venner og bekendte i processen skulle have topprioritet.


Efter begyndersuccesen med 2011 Leon Millot’en fik vi “volumensyge”, således at vi i foråret 2012 var oppe på 28 Rondo-stokke, 28 Bolero-stokke, 28 Blauer Portugieser-stokke og 15 Leon Millot-stokke.


Da vi var sikker på, at vi havde ramt noget, som både vi selv og vores “prøveklude” kunne lide, samt at arbejdet som vinbønderf gav os stor selvrealiserende nydelse(Man er vel rundet af bondeslægt og -samfund!), besluttede vi, at omstrukturere vingården mhp. bedre lysforhold og senere udvidelse.


Det betød, at vi i foråret 2013 havde en sammenhængende funktionel vingård med 35 Bolero-stokke,  35 Rondo-stokke, 28 Blauer Portugieser-stokke og 19 Leon Millot-stokke.


Med henblik på overgang til senere kommerciel vinavl besluttede vi i vinteren  2014, at droppe vores Leon Millot stokke, da vi ikke kunnne godtgøre, at de rent faktisk var Leon Millot, da de jo stammede fra Larses gamle drivhusstok. Vi var dog rimeligt sikre på deres ophav grundet sammenfald med alle karakteristika for Leon Millot.


Vi besluttede i stedet ..….efter grundige overvejelser, og nærmest filosofiske udredninger…...at satse på Regent fremover. Valget faldt på Regent grundet dens gode egenskaber og smag samt vinifera-slægtskab. Vi ønskede at bibringe vores vin noget viniferasmag med en druetype, som havde vist sit værd i det nordiske klima. dertil kom, at vi havde fået et godt indtryk af Regent i Saahle-Unstrut og i slotsudsalget i Kutna Hora(..det hedder byen..!). Kom ikke og sig, at studieture ikke giver udbytte! Franken gav os Blauer Portugieser og Saahle-Unstrut nu Regent!


Det betød, at vi i foråret 2014 stod med 32 Regent-stokke, 35 Rondo-stokke, 35 Bolero-stokke og 28 Blauer Portugieser-stokke. I alt 130 stokke.


Ligeledes mhp. evt. senere kommerciel vinavl indkøbte vi i efteråret 2014 2 stk. 200 liters ståltanke hos Frørup vingård, samt begyndte at lege med tanken om tilkøb af jord og og nyt vineri.


Alt dette fordi vi havde haft udpræget succes ifm. prøvesmagninger af specielt vores Tilpasso, men også med vores Klassiko, Rondo/Bolero.


Det er nok ikke vores sidste udvidelse!


……………og det blev det så heller ikke! I foråret 2015 indkøbte vi 12 Dornfelderstokke, og indrettede “Dornfeldergasse”, der binder Blauer Portugieser sammen med Bolero, Rondo og Regent. Valget faldt på Dornfelder fordi vi med success havde smagt den i mange forskellige sammenhænge i Tyskland. Vinificeret rigtigt…….og uden restsødme……….syntes vi, at det er en rigtig god drue. Modsat det oplagte valg til en forsøgsdrue, Späetburgunder, tyskernes ord for Pinot Noir, syntes vi, at Dornfelder har meget mere personlighed og karakter. Efter vores succes med Blauer Portugieser, som jo på ingen måde er tilpasset det danske klima, mente vi, at det var på tide at forsøge med en anden “rigtig” vinstok. Da det netop er et forsøg, valgte vi at starte i det små med 12 stokke.


Hele vores vingård blev i 2015 bundet sammen af brostensbelægning(på kassererens ønske med arbejdet udført af sekretæren), ligesom også de nye rækker blev belagt med 50 cm bredt kampestensbælte i rækkerne.


Ultimo 2015 blev der også taget de indledningsvise beslutninger til et egentligt vineri, som blev realiseret i 2016.